Page 48 - Zpravodaj 2021 | Obec Číměř
P. 48
Číměřský zpravodaj 2021 Zajímavosti
Obec Číměř
Třešňová bublanina zvaná vyběhlík (oblíbený
recept paní Jany Nevoralové, rok 1980)
4 vejce, 8 lžic mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce
cukru, sůl, tuk na formu, 1/2 až 3/4 kg třešní.
Všechny přísady ušleháme metlou, vlijeme do sil-
ně rozpáleného pekáče s tukem, rychle posypeme
ovocem a ve velmi silně vyhřáté troubě upečeme,
aby bylo těsto kypré.
Poznámka: Můžeme také péci bez cukru a po upe-
čení vydatně pocukrovat. Stříhané šišky (od tchýně paní Nevoralové)
Uděláme těsto na bramborové pekáče. Vyválíme
Jablkové lívance (do paní Jaroslavy Kotrbové) obdélníkové pekáče. Pekáče nastříháme (já krájela)
50 dkg mouky, 0,5 l mléka, 2 vejce, 1 lžíce cukru, na tvary = široké nudle a dáme do mísy. Uvaříme =
25 g droždí, sůl, 3-4 jablka. Vymícháme těsto, dáme rozvaříme povidlí spolu s mletým mákem, ochutí-
na teplo vykynout. Jablka oloupeme, nastrouháme, me například cukrem, trochu rumu, skořicový cukr
dáme do vykynutého těsta, zamícháme a smažíme. apod. Rozvar nalejeme na nudle a zamícháme.
Dobrou chuť!
Zajíc na smetaně (od paní Kristýny Doležalové)
1 zaječí zadek, 10 dkg slaniny, 19 dkg sádla, 10 dkg
cibule, zelenina, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového ko-
ření, 1 bobkový list, snítka tymiánu, 1/2 citronu, sůl,
5 dkg mouky, 1/4 l kyselé smetany. Blan zbavený
zajíc protáhne slaninou, osolí se a opepří. Zelenina
a cibule usmaží se na sádle, přidá se maso slaninou
Vaječný koňak kávový dolů, koření a citronová kůra. Když je zajíc po jedné
(od paní Milady Mejzlíkové) straně upečený obrátí se a též po druhé straně se
5 žloutků, 5 dkg cukru, 2 slazená mléka – vše se upeče, měkký zajíc se vyjme, z pekáče šťáva zapráší
umíchá. 1/4 l rumu, 1/8 l turka vařeného a kafé. Když se moukou, zaleje polévkou a povařené se procedí na
je to husté, tak svařit trochu mléka na zředění. maso. Pak se přileje do omáčky, smetany a dle chuti
citron. Šťávy nebo octa.
Knedlíky z tvarohového bramborového
těsta (od paní Jaroslavy Kotrbové)
20 dkg tvarohu, 20 dkg vařených strou-
haných brambor, 20 dkg hrubé mouky, 1
vejce, sůl.
Vypracujeme těsto, vyválíme, nakrájíme
čtverečky, poklademe ovocem, zabalíme.
Vaříme v osolené vodě.
Koláč dobrý a jemný (od paní Kristýny Doležalové)
Oloupá se 50 dkg jablek a ustrouhají se. Do jablkové kaše se dá v mlíce rozkloktané vajíčko, 20 dkg tluče-
ného cukru něco drobně usekané citronové kůry, špetka soli, 125 g hrozinek a 50 dkg mouky, promíchá se
se dvěma balíčky prášku do pečiva. Těsto se dá do vymaštěné formy a peče se do zlatohněda. Chutná velice,
zvláště teplý.
www.cimer.cz - 48 - fb.com/cimer.cz