Page 48 - Zpravodaj 2021 | Obec Číměř
P. 48

Číměřský zpravodaj 2021                                                            Zajímavosti

                                                               Obec Číměř


                 Třešňová  bublanina  zvaná  vyběhlík  (oblíbený
                 recept paní Jany Nevoralové, rok 1980)
                  4 vejce, 8 lžic mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce
                 cukru, sůl, tuk na formu, 1/2 až 3/4 kg třešní.
                  Všechny přísady ušleháme metlou, vlijeme do sil-
                 ně  rozpáleného  pekáče  s  tukem,  rychle  posypeme
                 ovocem  a  ve  velmi  silně  vyhřáté  troubě  upečeme,
                 aby bylo těsto kypré.
                  Poznámka: Můžeme také péci bez cukru a po upe-
                 čení vydatně pocukrovat.                         Stříhané šišky (od tchýně paní Nevoralové)
                                                                    Uděláme  těsto  na  bramborové  pekáče.  Vyválíme
                 Jablkové lívance (do paní Jaroslavy Kotrbové)    obdélníkové pekáče. Pekáče nastříháme (já krájela)
                  50 dkg mouky, 0,5 l mléka, 2 vejce, 1 lžíce cukru,   na tvary = široké nudle a dáme do mísy. Uvaříme =
                 25 g droždí, sůl, 3-4 jablka. Vymícháme těsto, dáme   rozvaříme  povidlí  spolu  s  mletým  mákem,  ochutí-
                 na teplo vykynout. Jablka oloupeme, nastrouháme,   me například cukrem, trochu rumu, skořicový cukr
                 dáme do vykynutého těsta, zamícháme a smažíme.   apod. Rozvar nalejeme na nudle a zamícháme.
                                                                    Dobrou chuť!


                                                                  Zajíc na smetaně (od paní Kristýny Doležalové)
                                                                    1 zaječí zadek, 10 dkg slaniny, 19 dkg sádla, 10 dkg
                                                                  cibule, zelenina, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového ko-
                                                                  ření, 1 bobkový list, snítka tymiánu, 1/2 citronu, sůl,
                                                                  5  dkg  mouky,  1/4  l  kyselé  smetany.  Blan  zbavený
                                                                  zajíc protáhne slaninou, osolí se a opepří. Zelenina
                                                                  a cibule usmaží se na sádle, přidá se maso slaninou
                 Vaječný koňak kávový                             dolů, koření a citronová kůra. Když je zajíc po jedné
                 (od paní Milady Mejzlíkové)                      straně  upečený  obrátí  se  a  též  po  druhé  straně  se
                  5 žloutků, 5 dkg cukru, 2 slazená mléka – vše se   upeče, měkký zajíc se vyjme, z pekáče šťáva zapráší
                 umíchá. 1/4 l rumu, 1/8 l turka vařeného a kafé. Když   se moukou, zaleje polévkou a povařené se procedí na
                 je to husté, tak svařit trochu mléka na zředění.  maso. Pak se přileje do omáčky, smetany a dle chuti
                                                                  citron. Šťávy nebo octa.
                 Knedlíky z tvarohového bramborového
                 těsta (od paní Jaroslavy Kotrbové)
                  20 dkg tvarohu, 20 dkg vařených strou-
                 haných  brambor,  20  dkg  hrubé  mouky,  1
                 vejce, sůl.
                  Vypracujeme těsto, vyválíme, nakrájíme
                 čtverečky,  poklademe  ovocem,  zabalíme.
                 Vaříme v osolené vodě.


                 Koláč dobrý a jemný (od paní Kristýny Doležalové)
                  Oloupá se 50 dkg jablek a ustrouhají se. Do jablkové kaše se dá v mlíce rozkloktané vajíčko, 20 dkg tluče-
                 ného cukru něco drobně usekané citronové kůry, špetka soli, 125 g hrozinek a 50 dkg mouky, promíchá se
                 se dvěma balíčky prášku do pečiva. Těsto se dá do vymaštěné formy a peče se do zlatohněda. Chutná velice,
                 zvláště teplý.



                 www.cimer.cz                                  - 48 -                          fb.com/cimer.cz
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53