Page 46 - Zpravodaj 2021 | Obec Číměř
P. 46

Číměřský zpravodaj 2021                                                             Zajímavosti

                                                               Obec Číměř

                       Recepty číměřských žen, i sto let staré


                 Co dříve vařívaly naše babičky a prababičky? Teď máte možnost to zkusit. Přinášíme
                 recepty, které se v Číměři dědí z generace na generaci.


                 Řízky ze zvěřiny (od tchýně paní Nevoralové)
                  Maso  –  kotleta,  svaly  nakrájené  přes  vlákno,  jemně
                 vyklepeme, posolíme a trochu opepříme.
                  Na  plátek  masa  položíme  čtvereček  másla  (můžeme
                 vylepšit i kouskem šunky), to překryjeme dalším plát-
                 kem masa.
                  Obalíme  v  trojobalu,  mouku  a  strouhanku  rukama
                 dobře přitiskneme. Hotové řízky necháme alespoň dvě
                 hodiny odpočinout (zaschnout strouhanku).
                  Před  smažením  namočit  řízek  do  červeného  vína
                 a pak do strouhanky, opět dobře strouhanku přimáčk-
                 neme. Při obracení řízky nepropichujeme. Ještě teplé po-
                 dáváme. Dobrou chuť!


                                                             Džus z dýně (od paní Ludmily Kaboňkové)
                                                               Na 3 kg dýně potřebujeme 2 a 1/2 l vody, 1 kg cukru, 1 lží-
                                                             ci kyseliny citronové. Dýni oloupeme, vydlabeme dužni-
                                                             nu, pokrájíme na kostky, pak ji ve vodě, cukru a kyselině
                                                             citr. necháme máčet 24 hodin. Druhý den přidáme 2 ci-
                                                             trony  i  s  kůrou  bez  jader.  Všechno  uvaříme  do  měkka,
                                                             vychladlé rozmixujem. Tuto směs rozmícháme v 10 l pře-
                                                             vařené vody (studená) a ještě ji obohatíme jedním citrono-
                                                             vým nebo ananasovým ovocitem (šťávou), přidáme ze 3-5
                                                             citronů šťávu. Přecedíme přes síto a po vychladnutí předčí
                                                             všechny kupované ovocné nápoje!!!


                                                                Svítek z pozůstalé pečeně
                                                                (od paní Kristýny Doležalové)
                 Šipkové víno                                    Rozsekej takové maso na drobounko. Jestli je ho asi
                  1 litr a 3/3 litru šipku, 1 a 1/4 kilo cukru a 3 litry   talíř, utře se 9 dkg sádla nebo másla, přidá k tomu 4 vej-
                 vody. Voda s cukrem se svaří a studený na šipky   ce,  trochu  majoránky,  štipce  tlučeného  pepře,  trochu
                 vleje. Asi 8 dní se dá na kamna zavázaný hadrem   usekané zelené petržele, dá se do toho usekané maso,
                 a potom se zaváže pergamenovým papírem a dá    osolí náležitě, přidá jedna postrouhaná žemlička dobře
                 se na studenější místo a nechá se tam až 3 měsíce.   promíchaná, pekáč se vymaže máslem, vysype strou-
                 Až šipky padnou ke dnu.                        hanou houskou do toho se vloží sekanina a nechá péci.












                 www.cimer.cz                                  - 46 -                          fb.com/cimer.cz
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51