Page 47 - Zpravodaj 2021 | Obec Číměř
P. 47

Zajímavosti                                                           Číměřský zpravodaj 2021

                                                               Obec Číměř


                 Převalované koláčky
                 (od paní Milady Mejzlíkové)
                  1  kg  hladké  mouky,  1  dkg  soli,
                 2 žloutky, 3 dkg kvasnic, 5 dkg cuk-
                 ru se spojí s 1/2 l teplého mléka a ne-
                 chá  dobře  vykynouti.  Pak  se  těsto
                 rozváží po 20 dkg a do každého dílu
                 se dá 10 dkg másla. Těsto se třikrát
                 po sobě převaluje po 2 hod. a skládá
                 jako máslové. Koláče plníme různou
                 nádivkou, necháme je 2 hod. v chla-
                 du kynouti a pomalu pečeme.
                                                                  Zajíc (od paní Milady Mejzlíkové)
                 Andulčiny řízky (od paní Kristýny Doležalové)      Zajíce zbavíme blan, protáhneme slaninou, osolí-
                  14  dkg  strouhaných  v  troubě  sušených  ořechů.   me, na másle a slanině udusíme do růžova nakráje-
                 14  dkg  cukru,  trochu  skořice,  hřebíčku,  citronové   nou mrkev, petržel, celer, cibuli, několik zrnek pepře,
                 kůry zadělej vejcem, dle potřeby přidej suché strou-  nového koření, 1 bobkový list, tymián. Na usmažené
                 hané housky. Vše se zpracuje aby povstalo tuhé těs-  zelenině udusíme zajíce na plotně pod poklicí, podlé-
                 to, jež se vyválí v obdelník ve výšce půl cm. Potře   váme horkou vodou. Vychladlé rozdělíme na kousky,
                 se polévou jež se připraví takto: 7 dkg cukru, 1 bílek   uložíme do lahví, zalejeme šťávou a ster. 1 hod. při
                 a  několik  kapek  citronové  šťávy,  míchá  se  1/2  ho-  100 °C. Při upotřebení na čerstvém omastku a usma-
                 diny. Polevou tou se obdélník tento natře a krájí se   žené zelenině předusíme, šťávu zahustíme kys. sme-
                 řízky 8 cm dlouhé a 2 cm široké. Kladou se na plech   tanou s moukou.
                 a pozvolna pekou.
                                                                                           Mrkvance (od paní Ja-
                                                                                           roslavy Kotrbové)
                                                                                             30   dkg   polohrubé
                                                                                           mouky,  25  dkg  tuku,  15
                                                                                           dkg  strouhané  mrkve,
                                                                                           1  prášek  do  pečiva.  Ne-
                                                                                           cháme  1hodinu  odpoči-
                                                                                           nout,  rozválíme,  nakrá-
                                                                                           jíme  radýlkem,  plníme
                                                                                           marmeládou, upečeme.


                                                                                           Křehotiny (od Kristiny
                                                                                           Nováčkové, nar. 1895)
                                                                                             1/2 kg mouky, kousek
                                                                                           másla,  4  žloutky,  2  lží-
                                                                                           ce cukru, 4 lžíce kyselé
                 Marcipánky                                                                smetany, 2 lžíce vína.
                  28 dkg mouky, 28 dkg cukru, 10 dkg másla a 2 celá vejce, sůl, citronovu kůru,   Těsto  se  pracuje  až
                 3 a 1/2 dkg strouhaných ořišku, trochu skořice a hřebičku. Těsto vyválí asi na   jsou  bubliny,  na  tenko
                 4 milimetry silně, vypichají se různé tvary, potírají vajíčkem a zdobí půlkami   rozválí,  napíchá  a  dá
                 ořechu.                                                                   smažit.



                 fb.com/cimer.cz                               - 47 -                            www.cimer.cz
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52